Skip to content

Behandelingen

Wie wij behandelen

XL-Zorg biedt naast ambulante begeleiding en begeleid wonen, behandeltrajecten aan voor mensen met:

  • Niet aangeboren hersenletsel (nah);
  • Stoornissen, zoals autisme, add en adhd;
  • Psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie en psychoses;
  • Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb);
  • Mensen met een verstandelijke beperking/gehandicaptenzorg (vg)
  • Verslaving (die vaak ook kampen met psychiatrische aandoeningen of licht verstandelijk beperkt zijn).

Onze behandelingsmethoden

Wij behandelen cliënten die te maken hebben met diverse problemen. En hoewel een traject altijd maatwerk is, bestaat een behandeling hoofdzakelijk uit cognitieve gedragstherapie in combinatie met positieve psychologie. Hierbij komen zowel gedragsactivatie als cognitieve herstructurering aan bod.

Cognitieve herstructurering

Bij cognitieve herstructurering ligt de nadruk op het veranderen en aanpassen van bepaalde gedachten van de cliënt. Niet helpende, negatieve gedachten worden herkend en omgezet naar helpende gedachten.

Gedragsactivatie

De focus van gedragsactivatie is om de houding van cliënten met een depressie te veranderen. Cliënt leert een link te leggen tussen hun gedrag en humeur. Het gaat om het vinden en ervaren van positieve momenten.

Driehoek benadering

Een cliënt moet zich prettig voelen tijdens het behandeltraject, ongeacht de discipline of methodiek die we gebruiken. We zorgen daarom altijd voor een veilig klimaat en passen een empathische benadering toe. 

Daarnaast doen wij meer dan alleen het behandelen van de klachten zelf. We kijken verder dan de klacht en vinden dat de kwaliteiten en talenten van cliënten ten volste benut moeten worden. 

Vaak is dat een zoektocht. Een zoektocht die we graag begeleiden aan de hand van een driehoeks-benadering. Dat betekent; intensieve begeleiding bieden, in combinatie met een aangepaste behandeling, in samenspraak met de cliënt.


Monitoring voortgang

De Driehoeks benadering werkt optimaal wanneer er op maandelijkse basis evaluaties plaatsvinden. Deze evaluaties hebben als doel om de voortgang van cliënten te monitoren en resultaat te waarborgen. En als nodig is worden de evaluaties ondersteund met psychologische onderzoeken. Wij geven de cliënt feedback en zijn ontvankelijk voor hun ideeën. We bespreken uitdagingen waar de cliënt tegenaan loopt en delen succesmomenten.

Familie en vrienden

Het wordt nog wel eens vergeten, maar vrienden en familie zijn een belangrijk onderdeel van de zorg. Wij vinden het dan ook belangrijk dat zij betrokken worden bij de begeleiding en behandeling. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een groepssessie.

Contact opnemen