Zelfstandig wonen
Zelfstandig wonen met begeleiding
XL-Zorg begeleidt cliënten bij het zelfstandig wonen. Dat betekent dat onze cliënten in een eigen appartement of woning wonen, maar dat ze hulp krijgen bij die dingen die ze zelf niet (meer voldoende) kunnen. De begeleider ondersteunt ze bijvoorbeeld bij het opstellen van een weekplanning, maar ook bij:
- Het huishouden
- Werk zoeken
- Financiële verplichtingen nakomen
- Sociale contacten aangaan
Financiële zelfredzaamheid
In al onze begeleidingstrajecten streven we altijd een zo hoog mogelijke zelfredzaamheid na. Veel cliënttrajecten zijn daarom eindig. Het einddoel is dat een cliënt zelfstandig beslissingen kan nemen en daarbij nadenkt over de gevolgen.
Een belangrijk onderdeel binnen dit traject is vaak de financiële zelfredzaamheid. Want er is al een hele hoop gewonnen als de financiën goed op orde zijn. De begeleider helpt dan ook altijd met het in kaart brengen van de financiële situatie van de cliënt. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de inkomsten en uitgaven.
Voor wie?
Wij bieden ambulante woonbegeleiding voor verschillende groepen mensen in Apeldoorn en omgeving:
- Mensen met psychische of psychiatrische problematiek/stoornis
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Mensen met een verslaving (of verslavingsachtergrond)
Begeleiding bij zelfstandig wonen
XL-Zorg werkt met een ervaren begeleidingsteam. Een cliënt heeft altijd een vaste ambulant begeleider. Samen stellen ze een plan op met duidelijke doelen. We kijken daarbij ook altijd naar wat een cliënt wél allemaal zelfstandig kan. In een intakegesprek zijn vooraf afspraken over de begeleiding gemaakt. Hierbij valt te denken aan het aantal begeleidingsbezoeken per week en de duur van het traject. Een traject is altijd op maat, en dus volledig afgestemd op wat de cliënt echt nodig heeft. In de meeste gevallen valt individuele begeleiding onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente is dan verantwoordelijk voor de financiering. Soms is er echter een Wlz- indicatie (Wet langdurige zorg) toegekend. In dat geval wordt begeleiding aangevraagd via het zorgkantoor.