Financiering
XL-Zorg biedt op verschillende manieren ambulante begeleiding. U kunt met XL-Zorg contact opnemen om een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek zal er worden gekeken wat uw hulpvraag is en of XL-Zorg u kan ondersteunen bij de hulpvraag. Indien dit het geval is en wederzijdse instemming is, zal er een intakegesprek plaatsvinden. In dit gesprek zullen we alle noodzakelijke gegevens bespreken die nodig zijn om de zorg te kunnen bieden waar u recht op heeft.
Financiering
De begeleiding van XL-Zorg kan op verschillende manieren gefinancierd worden:
- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
- Jeugdwet
- Persoonsgebonden budget (PGB)
- Particulier zorg inkopen
Indicatie of beschikking aanvragen:
WMO
De voormalige AWBZ-taken met betrekking tot huishoudelijke hulp en ondersteuning zijn overgeheveld naar de Wmo. Gemeenten zijn daarmee verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de ondersteuning bij mensen thuis. Het doel hiervan is om hen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen (zelfredzaamheid) en te laten deelnemen aan de maatschappij (participatie). Om een WMO-beschikking aan te vragen kunt u contact opnemen met uw gemeente.
Volwassenen vanaf 18+
Jeugdwet
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Indien er sprake is van een hulpvraag voor ambulante jeugdhulp of ambulante ouder- en gezinsondersteuning dient u contact op te nemen met uw gemeente. Iedere gemeente organiseert het aanbieden en financieren van jeugdhulp weer anders. Dit kan zijn via een gemeentelijk jeugdteam in de wijk, maar ook via een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Wilt u gebruik maken van ambulante ondersteuning van XL-Zorg ? Informeer dan bij uw gemeente of deze hulp door XL-Zorg geboden kan worden.
PGB
Iedereen die door ziekte, handicap of ouderdom zorg nodig heeft, kan in aanmerking komen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Met dit budget kiest u zelf uw hulpverlener en bepaalt u wanneer, en op welke manier die hulp wordt verleend.
Om in aanmerking te komen voor PGB zorg, dient u een aanvraag in voor een persoonsgebonden budget (pgb) bij het zorgkantoor, de zorgverzekeraar of bij de gemeente.
Met een pgb kunt u zelf zorg inkopen. U vraagt het pgb aan bij het zorgkantoor. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- U beschrijft in een budgetplan welke zorg u inkoopt en bij welke zorgverlener(s).
- U sluit met elke zorgverlener een contract af en voegt daar telkens een zorgbeschrijving bij. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de zorgverlener.
- U mag een vertegenwoordiger aanwijzen die het pgb voor u beheert. Dit kan ook verplicht zijn.
U mag geen behandelingen betalen uit het PGB
CAK en eigen bijdrage
Uw eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw zorg en de samenstelling van uw huishouden bepalen welke bijdrage u betaalt. Met het inkomen en vermogen berekent het CAK hoe hoog uw eigen bijdrage wordt.
Kijk voor meer informatie op de website van het CAK